I oktober måned vil en lang række filmmagere og skuespillere fra hele den arabiske verden besøge København og Malmø – og de tager deres film med til visning og debat. Festivalen Arabian Nights fejrer fem års fødselsdag med at skrue op for både volumen og dybde: “Vi vil være både festival, folkeuniversitet og forsamlingshus, når det gælder indsigt i arabisk kultur, kunst, samfund og historie,” siger festivalens leder.

”Vi flytter Arabian Nights fra august til oktober for at kunne samarbejde med vores storesøster-festival på den anden side af sundet, Malmø Arab Film Festival. I kraft af samarbejdet kan vi byde på flere film og langt flere instruktører og skuespillere på scenen end tidligere,” siger festivalleder Rasmus Brendstrup fra Cinemateket.

”Tanken er selvfølgelig at kunne åbne filmene op, give perspektiv på tematikker og tilblivelse. Og så at publikum får at mærke, hvor meget uventet energi, der er i arabisk film lige nu – fra store filmnationer som Tunesien og Egypten til små som Sudan, Yemen og Palæstina, hvor det politiske fokus lige nu er rettet.”

Indblikket bliver særligt intenst i dagene 5.-7. oktober, hvor Arabian Nights viser hele 12 film med instruktør- eller skuespillerbesøg. Blandt gæsterne er AB Shawky, instruktøren bag årets arabiske Cannes-sensation ’Yomeddine’, skuespillerinde Areen Omari fra Israel/Palæstina-konfliktfilmen ’Screwdriver’ og marokkanske Néjib Belkadhi, hvis film ’Look At Me’ pryder årets plakat.

“Vi vil være både festival, folkeuniversitet og forsamlingshus, når det gælder om at skabe indsigt i arabisk kultur, kunst, samfund og historie,” siger Rasmus Brendstrup, der peger på den international berømmede satiretegner Khalid Wad Albaih fra Sudan (billedet nedenfor) som en af dem, der kan give festivalen personligt indblik og insider-perspektiv. Han introducerer stoner-krigskomedien ‘aKasha’ den 18. oktober.

Læs mere om alle gæsterne og deres film på festivalens hjemmeside.