Verdens førende Titanic-eksperter er gået sammen om en dokumentarfilm om verdens måske mest spektakulære skibsforlis og den storfilm, der for 20 år siden var alle tiders blockbuster. Anledningen er netop 20-års-jubilæet for storfilmen “Titanic” – og dokumentaren er iværksat af filmens instruktør, James Cameron. Dokumentaren “James Camerons Titanic – 20 år senere” vises på National Geographic den 30. december kl. 21.00.

Eksperterne er blandt andre National Geographics Dr. Robert Ballard, der i 1985 fandt vraget af Titanic på bunden af Atlanterhavet, historiker og ingeniør i flådesystemer Parks Stephenson, samt historiker og forfatter Don Lynch.

Det er instruktøren bag storfilmen, James Cameron, der står bag dokumentaren, der ved hjælp af nye undervandsoptagelser, computeranimationer af forliset og videnskabelige undersøgelser forsøger at sammenholde fakta med begivenheder i filmen. Dokumentaren går dermed også tæt på nogle af de valg, Cameron tog i filmen som både instruktør, forfatter og producer af storfilmen.

“Da jeg skrev filmen, ville jeg have alle detaljer så korrekte som muligt af respekt for de afdøde. Men – var alt nu også korrekt i filmen? Det vil denne dokumentar afsløre med nutidens teknologi”, siger James Cameron.

Dokumentaren kaster også fornyet lys på den kolossale indvirkning, Titanics forlis havde på de pårørende og efterfølgende generationer, ligesom han åbner op for sin egen personlige rejse og udvikling under forberedelserne og indspilningen af filmen.

Dokumentaren løfter også sløret for, hvordan dr. Robert Ballard reelt fandt vraget. Det skete nemlig under en hemmelig mission for den amerikanske flåde.

Filmen “Titanic” landede i biograferne i 1997 og vandt ikke færre end 11 Oscars. Titanic sank natten til d.15. april 1912 på sin jomfrurejse fra England til USA. Flere end 1500 mennesker omkom i det iskolde hav.

“James Camerons Titanic – 20 år senere” vises på National Geographic den 30. december kl. 21.00.