Suspiria (1977)

Gyser | 101 min
Anmeldelse:
0/10
0

Film info

  • Sprog: Italiensk, Engelsk
  • Censur: 15 år
  • I Biograferne: 13 Februar 1981 og 31 Oktober 2017

Handling

En af verdens smukkeste og mest isnende horrorfilm med det helt uforglemmelige lydspor har fået en opgradering i luksusklassen: Dario Argentos hovedværk vender tilbage til biograferne i en visuelt overdådig restaureret 4K version. Aldrig har en gyserfilm taget sig så uhyggeligt lækkert ud, aldrig har en gyserfilm lydt så skrækindjagende, at det forplanter sig gennem marv og ben. SUSPIRIA er med andre ord en uomgængelig lækkerbisken for både øjne og ører.

Suzy Bannion har besluttet at perfektionere sine balletstudier på Europas bedste danseskole og har derfor udset sig det berømte akademi i Freiburg. En morgen kl. 09 forlader hun Kennedy-lufthavnen i New York og ankommer til Tyskland i silende regn kl. 22.40 lokal tid. En taxitur gennem mørket fører hende frem til bestemmelsesstedet… danseakademiet i sine blodrøde farver tager vrangvilligt imod, en studine der netop er blevet smidt ud af skolen for utilbørlig opførsel, løber ud ad døren, durk forbi hende og møder sit endeligt, så snart hun tror sig i sikkerhed.

Den følgende morgen byder skolens rektor Suzy velkommen og forklarer nattens skrækindjagende begivenheder og detaljerne omkring skolens virke. De øvrige elever virker ikke umiddelbart imødekommende, men bløder op. Det være sig lige så længe, Suzy accepterer de sælsomme historier, der bliver fortalt om natten. Forbindelser til det okkulte. Måske er hun selv i besiddelse af nøglen til al mystikken? …Mareridtet skal først for alvor til at begynde.

“Suspiria” (eller “Chok House” som den oprindelig blev kaldt i de danske biografer) er hovedværket i Dario Argentos mesterlige produktion i 70’erne. Allerede i 60’erne var han succesfuld manuskriptforfatter og således med på manuskriptet til Sergio Leones “Once Upon a Time in the West”, men det var som instruktør, at han i 1970 for alvor fik sit gennembrud med “Fuglen med krystalfjerpragten”, der fik danmarkspremiere i ingen ringere end Imperial-biografen i København. Filmens succes affødte straks flere af samme kaliber: “Fire fluer” fulgte allerede året efter og “Profondo Rosso” i 1975. Men højdepunktet blev “Suspiria”, hvor han sammen med rockbandet Goblin komponerede den nerveflensende musik til Luciano Tovolis forførende flotte billedside. Udover Harper medvirker Stefania Casini og Udo Kier samt Joan Bennett i sin sidste filmrolle.

 

Trailer

trailers
x

Suspiria - trailer

Gyser

Anmeldelser og kommentarer ( 0 )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

x