Harry Potter og fangen fra Azkaban (2004)

Adventure, Fantasy | 142 min
Anmeldelse:
0/10
0

Film info

  • Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
  • Sprog: Engelsk
  • Censur: 11 år
  • I Biograferne: 11 Juni 2004
  • DVD: 23 November 2004
  • Blu-ray: 27 November 2007
  • 4K: 13 November 2017

Handling

Efter en uheldig episode under sommerferien hos familien Dursley, hvor en irriterende tante provokerer Harry én gang for meget, flygter han ud i natten, hvor han hentes til ministeren for magi. Men stik imod forventning skal han ikke straffes for sin brug af magi, men advares, da den livsfarlige troldmand, Sirius Black, der var medvirkende ved drabet på Harrys forældre, er flygtet fra Azkaban fængslet og alt tyder på, at han søger efter Harry for at gøre sit arbejde færdigt. Samtidig er der kommet en del nye lærere på skolen, faretruende Dementorer bevogter Hogwarts, hvis Black skulle dukke op, men de suger næsten livskraften ud af Harry. Men så tager han, Ron og Hermione sagen i egne hænder, og så kan det nok være, at skeletterne vælter ud af skabene…

Harry Potter nr. 3

Shopping: GUCCA.dk

Køb filmen på DVD

Køb filmen på Blu-ray

Køb filmen på 4K Blu-ray

 

Den nu 13-årige Harry Potter (Daniel Radcliffe) har meget mod sin vilje tilbragt endnu en sommer i muggler familien Dursleys lidet appellerende skød. Han har overraskende nok (næsten) opført sig efter reglerne, hvilket vil sige næsten uden at praktisere magi. Altså lige indtil Onkel Vernons (Richard Griffiths) øretæveindbydende søster, tante Marge (Pam Ferris) kommer på besøg. Hun har altid været udsøgt led over for Harry, men uheldigvis overgår hun sig selv i en sådan grad, at Harry til sidst kommer til at bruge en lillebitte smule magi på hende, så hun lidet yndefuldt svæver bort som en spærreballon i sommerkjole…

Af frygt for sin onkel og tantes forventede hævn (for ikke at tale om konsekvenserne fra både Hogwarts skolen og
Ministeriet for Magi, der begge udtrykkeligt forbyder elever brugen af magi i mugglernes verden) flygter Harry ud i
sommernatten. Kort efter samles han op af den magiske NatBus For Fortabte Hekse og Troldmænd, en utrolig violet tripledækker bus, der bringer ham til pubben Den utætte Kedel, hvor han mødes af ministeren for Magi, Carnelius Fudge (Robert Hardy). Overraskende nok vanker der ikke ballade for Harrys brug af magi, men derimod insisterer Fudge på, at Harry forbliver på Kedlen indtil afrejsen til Hogwarts.

På Den Utætte Kedel løber Harry til sin store glæde ind i både Hermione (Emma Watson) og Ron (Rupert Grint) med hele sin familie. På et tidspunkt trækker Rons far (Mark Williams) Harry til side og advarer ham om, at den livsfarlige og gådefulde troldmand, Sirius Black (Gary Oldman) er undsluppet fra det ellers maksimumsikrede Azkaban fængsel. Sirius leder efter sigende specifikt efter Harry, og ifølge beretningerne var det netop Black, der ledte Voldemort til Harrys forældre og var derfor den direkte ansvarlige for deres voldsomme død. Nu formodes det så, at han er efter Harry for at gøre sit beskidte arbejde færdigt!

Grundet flugten er Hogwarts i højeste beredskab, og eleverne bevogtes nu på skolens område af de skrækindjagende
Dementorer, der normalt kun fungerer som fangevogtere i Azkaban fængslet. Deres styrke er evnen til at suge sjælen fra sine ofre og – uheldigvis for Harry – har deres tilstedeværelse en noget kraftigere effekt på ham end hans kammerater.

Samtidig fyldes Harrys tredje år på Hogwarts med spændende nye væsener som de fascinerende Hippogriffer, Monstrøse Monsterbøger og byder på ikke mindre end tre nye lærere. Det drejer sig om den nye lærer i Forsvar mod Mørkets magter, professor Lupus (David Thewliss), samt den nye lærer i Spådom, professor Sibyll Trelawney (Emma Thompson), der begge får stor indflydelse på Harrys skoleår. Hagrid får lejlighed til at dyrke sin interesse og glæde for pleje af specielle dyr, da han bliver udnævnt til professor i Magiske Dyrs Pasning og Pleje.

Alt leder i samme retning: mod en direkte konfrontation mellem Harry og den skrækindjagende Sirius Black, men undervejs må de tre venner opklare, præcis hvad professor Lupus’ forhold er – eller var – til Black? Og hvad er det for en mørk hemmelighed, som professor Snape (Alan Rickman) tilsyneladende er så opsat på at afsløre? Og hvorfor er Rons tamme rotte, Scabbers, pludselig så opsat på at slippe for hans ellers så sikre favn?

Harry får nu brug for alt sit mod, magi og støtte fra vennerne for at finde svarene på disse og mange andre spørgsmål – for at opklare sandheden om Sirius Black og hans indflydelse på Harrys egen mystiske fortid…

 


Foto: Sandrew Metronome Filmdistribution.

 

BAG FILMEN: EN NY RETNING

”Harry Potter og Fangen fra Azkaban” er den tredje film, baseret på J.K. Rowlings romaner om den unge troldmand og hans venner, Ron og Hermione, der vender tilbage til deres tredje år på Hogwarts, blot for at finde, at de står over for en dødelig trussel.

Da den mexicanskfødte Alfonso Cuarón blev spurgt, om han var interesseret i at instruere den tredje film i serien om Harry Potter og hans venner, havde han netop afsluttet sin prisvindende og Oscarnominerede ”Y Tu Mamá Tambien”. Han havde dog aldrig hørt om Harry Potter, men efter at have læst Steve Kloves manuskript og bøgerne om den unge troldmands oplevelser, var han solgt på stedet. ”Det kan godt være, at det på overfladen er en historie om magi og mystiske væsener, men hele det Potter’ske univers kan sagtens opfattes på mange andre niveauer”, fortæller Cuaron entusiastisk: ”Emner som pubertet, forholdet til vennerne, manglen på nære familiære relationer og kærlighed, social klassedeling, uretfærdighed, racisme – alt sammen store emner, der berører mennesker over hele verden.”

Producent David Heyman tilføjer: ”Cuarons ”Y Tu Mama También” er en fantastisk historie om unge mænd i gråzonen mellem at være teenager og voksen, mens den tredje Harry Potter film handler om overgangen mellem at være barn og teenager. Temaerne er pludselig ikke så langt fra hinanden længere, og Cuarons ”A little Princess” overbeviste os om, at han bærer magien i sin sjæl og er et meget følsomt menneske i nær kontakt med både eventyr og humor.”

Cuaron var lykkelig for at arbejde med Radcliffe, Grint og Watson, der efter de to tidligere film er meget bevidste om udviklingen af deres rollefigurer: ”Så jeg bad dem hver især om at skrive en stil om henholdsvis Harry, Ron, Hermione og hvor de selv mente deres figurer var på vej hen. Radcliffe var meget stolt, da han afleverede sin side efter et par timer, men blev trampet ned af Watson, der godt nok var langsommere, men afleverede en afhandling på 16 sider om Hermiones udvikling. Grint afleverede aldrig sin, da han følte, at det var sådan Ron ville have tacklet situationen…”

Ud over den fysiske og mentale udvikling i de tre centrale figurer introducerer ”Harry Potter og fangen fra Azkaban” også adskillige nye – og ikke sjældent mystiske – figurer, der hver især har en officiel fremtoning, men også kender til hemmeligheder, der kommer til at ændre tilværelsen for Harry og hans venner.

Først og fremmest er Sirius Black et navn, der får hele den magiske verden til at få kuldegysninger af skræk – og nu er han ude af Azkaban – og på jagt efter Harry. Han spilles af Gary Oldman, en skuespiller med en så stærk og dæmonisk fremtoning, at yderligere forklaring er unødvendig. ”Han besidder en farlighed, som er umiddelbar for alle, men når man ser lidt bedre efter, finder man ud af, at han også besidder en følsomhed og en overraskende varme,” forklarer producer David Heyman, ”og der er en stor spænding i netop den splittelse, at man tror man véd, hvor man har ham – og så alligevel ikke.”

Michael Gambon har overtaget rollen som professor Dumbledore efter afdøde Richard Harris, og Emma Thompson præsenterer endnu en kvindelig professor med karakter, Sybill Trelawney, ligesom gamle venner af Harrys forældre dukker op, når man mindst venter det. ”Kun én ting er sikker; intet er, som det synes og det, der kan ses med det blotte øje, skjuler ofte noget ganske andet…” slutter instruktøren Alfonso Cuarón med et drillende glimt i øjet.

 


Foto: Sandrew Metronome Filmdistribution.

 

MEDVIRKENDE

Harry Potter Daniel Radcliffe
Ronald ’Ron’ Weasley Rupert Grint
Hermione Granger Emma Watson
Professor Albus Dumbledore Michael Gambon
Professor/Vicerektor Minerva McGonagall Maggie Smith
Professor Severus Snape Alan Rickman
Professor Sybil Trelawney Emma Thompson
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane
Sirius Black Gary Oldman
Onkel Vernon Dursley Richard Griffiths
Tante Petunia Dursley Fiona Shaw
Dudley Dursley Harry Melling
Fru Weasley Julie Walters
Peter Pettigrew Timothy Spall
Professor Lupus David Thewliss

Trailer

trailers
x

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - trailer

Adventure, Fantasy

Anmeldelser og kommentarer ( 0 )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalede film

x
0/10
x
0/10
x